
Ouder en kind
Als ouder wil je het beste voor je kind. Dit brengt soms ook uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld thuis op of school. Misschien merk je dat je kind moeite heeft met concentreren, sociale contacten, omgaan met zijn of haar emoties, of dat er spanningen zijn die je niet goed kunt plaatsen. Het kan ook zijn dat je als ouder zoekt naar een andere manier om met situaties om te gaan.
Bij Invido begrijpen we dat elke ouder uniek is en dat elke gezinssituatie zijn eigen uitdagingen kent. We werken samen met jullie als gezin om tot de oorzaak te komen van het probleem. Zo komen we samen tot praktische adviezen en oplossingen die passen bij jullie situatie.
Wat we doen:
Voor kinderen en ouders bieden we de volgende diensten aan, zie tarieven voor meer informatie over de kosten.
- Intelligentieonderzoek
Inzicht in cogintief profiel en denken, testen voor toelating hoogbegaafdheidsonderwijs, second opinion, plusklas. - Breed onderzoek als nulmeting
Als start van een begeleidingstraject; intelligentie, sociaal, emotioneel, gezin/school. - Coaching voor kinderen
Emoties en gevoeligheid, hoogbegaafdheid, faalangst, stevigheid en zelfbeeld, etc. - Ouderbegeleiding
Coaching gericht op ouderschap, triggers, handvaten. - Gezinsbegeleiding
Ontdekken gezinsdynamieken en handvaten voor meer stevigheid, rust en ontspannenheid
Bij aanmelding starten we elk traject met een intakegesprek om kennis te maken en jullie vragen te verhelderen.
Veelgestelde vragen
Bij wat voor soort vragen kan ik bij jullie terecht?
Vragen rondom uw kind:
- De ontwikkeling van uw kind
- Functioneren op school
- Faalangst en perfectionisme
- Moeite met omgaan met grenzen, sterke autonomiebehoefte
- Moeite met slapen en ontspanning
- Sociale ontwikkeling, contact met leeftijdsgenootjes
- Zelfbeeld
- Omgaan met zijn of haar emoties, zoals driftbuien, vaak verdrietig en/of gedragsproblemen.
Vragen rondom uw gezin:
- Opvoedingsvragen
- Vragen over uw eigen rol als ouder
- Onrust in het gezin
Wat is de gemiddelde doorlooptijd?
De duur van een traject kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften en het type traject dat is ingezet. Gemiddeld duurt een onderzoekstraject ongeveer een maand, gerekend vanaf het intakegesprek. Bij een coachingstraject voor uw kind ligt de doorlooptijd meestal tussen de twee en enkele maanden, maar dit kan korter of langer zijn afhankelijk van de individuele situatie en doelen. Dit geldt ook voor ouderbegeleiding.
Hoe ziet een onderzoek bij mijn kind eruit?
Een onderzoek begint met een intakegesprek met de ouders. Afhankelijk van de vraag en leeftijd van uw kind, kan het zijn dat uw kind hierbij aanwezig is. Na het intakegesprek worden uw vragen duidelijk in kaart gebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over het functioneren op school, onrust in het gezin, zorgen over gedrag, of vragen rondom begaafdheid, gevoeligheid en emoties. Op basis van deze informatie duurt het onderzoek één of meerdere dagdelen. Tijdens het onderzoek gebruiken we verschillende methoden, zoals gesprekken, spelletjes, vragenlijsten, opdrachten en tekeningen. De meeste kinderen ervaren het onderzoek als prettig en leuk. Na afloop van het onderzoek ontvangen jullie als ouders een terugkoppeling, zowel mondeling als schriftelijk. Als uw kind ouder is dan 9 jaar, wordt hij of zij ook bij deze terugkoppeling betrokken.
Kan school ook worden betrokken bij onderzoek of begeleiding?
Voor kinderen is school een belangrijke plek waar ze mogen leren en ontdekken. We betrekken daarom graag school bij het begrijpen van de problematiek. Soms is het zo dat er op school geen situaties voordoen die zorgen oproepen, maar uiten kinderen zich voornamelijk thuis. Ook dan is het belangrijk om samen te werken met school. We nemen informatie van leerkrahten of IB-ers graag mee bij onze onderzoeken. Ook kan het zijn dat we voorafgaand ook met school contact hebben, of dat we observaties uitvoeren. Ook na het onderzoek of begeleidingstraject kunnen we bijvoorbeeld aanslutien bij oudergesprekken of MDO’s.
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind aanmelden?
Wij werken met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Jongere kinderen kunnen ook worden aangemeld, afhankelijk van de vraag. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Welke vragen pakken wij niet op?
Invido is een praktijk buiten de GGZ. Dit betekent dat wij geen DSM-classificaties stellen, zoals ADHD en Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Indien er sprake is van een bestaande DSM-classificatie, raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen.
Wanneer onderstaande situaties van toepassing zijn, kunnen we u helaas niet helpen. In veel gevallen kunnen wij u dan wel doorverwijzen naar een meer passende hulpverlener. Neem hiervoor contact met ons op:
- Acute, ernstige psychiatrische problematiek waarbij crisisinterventie en/of klinische behandeling gewenst is.
- Ontbreken of intrekken van toestemming voor onderzoek en/of begeleiding door één van beide ouders/verzorgers of wettelijk vertegenwoordiger(s)
- Ouders en/of verzorgers kunnen niet samenwerken (ook bij gedeeld gezag).
Krijg ik de kosten vergoed via de verzekering, school of gemeente?
Invido is een particuliere praktijk en heeft geen contracten met zorgverzekeraars, samenwerkingsverbanden of gemeenten. De kosten moeten dus door jullie zelf worden bekostigd.
In sommige gevallen is het mogelijk om onze diensten vergoed te krijgen vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB) van de gemeente. Dit is een optie wanneer er geen passende contractaanbieder binnen de gemeente beschikbaar is, bijvoorbeeld bij expertise op het gebied van hoogbegaafdheid. De eerste stap hiervoor is vaak het wijkteam. Als reden voor het kiezen van Invido in plaats van een gecontracteerde zorgaanbieder, kan worden aangegeven dat er sprake is van specifieke expertise en ervaring met ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafdheid. Het verkrijgen van een PGB kan echter enkele maanden duren. Kosten die worden gemaakt voordat het PGB is toegekend, moeten zelf worden bekostigd.
Wij bieden verder mogelijkheden voor gezinnen met een laag huishoudelijk inkomen die geen PGB kunnen aanvragen. Neem hiervoor contact op met ons via info@praktijkinvido.nl.